Zaman Yönetimi

Zaman yönetimi hepimizin karar verirken verimli olmak istediği ama başarmakta zorluk çektiği bir olgudur. Pek çok insan zaman kavramını yetişme telaşı ile özdeştirmiş gibidir. Peki aslında zaman nedir? Zaman, ucu bucağı olmayan, tükenmeyen, herkesin eşit şekilde sahip olduğu biyolojik ve fiziksel olarak fark edebildiğimiz bir şeydir. Bu eşsiz kaynağımızı daha verimi kullanmak için zamansal terimlerden önce yaradılışımız gereği keşfetmemiz gereken başka noktalar var. Bu noktalara değindiğimizde etkin zaman yönetimi için neler gerekir sorusuna cevap bulacağınızı umuyorum.

Zaman Yönetimini Etkileyen Faktörler

Herhangi bir şeyi yönetebilmek için onun bilgisine sahip olmak gerekir. Söz konusu zaman yönetimiyse ilk soru şu olmalı : Ben kendimi ne kadar biliyorum, duygularımı ne kadar tanıyorum, problemlerle karşılaştığımda çözümlemek için neler yapıyorum… Bu sorular uzar giderken asıl dikkat çekmek istediğim kişinin kendisini bilmesidir. Kendini tanıyan, tanımak için çaba sarf eden, yolun yarısını çoktan kat etmiştir bile. Kendi yönetimini eline alan zamanı elbette daha etkin yürütebilecektir.

Zaman yönetimini etkileyen diğer önemli faktörlerden biride çevre faktörüdür. Olabildiğince çevresel faktörlerin sizi alıkoymasına izin vermeyin. Örneğin arkadaş toplantıları, sürpriz misafirler… İçinde bulunduğumuz yüzyılın verdiği nimetlerden biri olan teknoloji ile de aramızda bir sınır koyabilmek önemlidir. Zaman yönetiminin bir diğer önemli hususu anlaşılacağı üzere sınır koymaktır. Bu empati geliştirmenin doğal sonucudur. Karşımızdakinin sınırlarına saygı duyarken kendi sınırlarımızı da belirlemeliyiz.

Zaman yönetiminde beslenmenin rolünü yadsımamak gerekir. Beslenme düzenimize ve ne yediğimize dikkat ederek beynimizin tam kapasite çalışmasına yardımcı olabiliriz. Kan şekeri seviyemizi normal seviyelerde tutarak daha dinamik bir gün geçirmemiz işten bile değildir. Bu konu hakkında önemli bulduğum yazımı https://hasretkaya.com/2023/11/08/gercek-dusman-seker/ sizinle paylaşıyorum. Zaman sizin için çok önemliyse okumadan geçmeyin derim.

Zaman Yönetimi Teknikleri

Zamanı yönetmek bizim değil asırlar öncesi insanlarında problemiydi. Zamanı etkin kullanmak avcı toplayıcı insanlardan tutunda dijitalleştiğimiz bu döneme kadar insanların kafa yorduğu bir olgudur. Zaman yönetimi teknikleri neler diye incelediğimizde birbirinden önemli yöntemler geliştirildiğini görürüz.

Benim içime çok sinen ve zihnimi haritalamamda yardımcı olan yöntem Eisenhower Matrix’i dir. Bu teknikte yapılacak işlerin önemli olup olmadığını ve acil olup olmadığını kategorize etmemizi öneriyor. Hemen bir kalem ve kağıt alıp yapılması gereken işleri önem ve aciliyet sırasına göre belirlemeniz bir yol haritası elde etmenizi sağlayacaktır. Tekniğe göre:

  • Acil ve önemli ise hemen yapmalısın.
  • Acil ama önemli değil ise başkasına devretmelisin.
  • Önemli ama acil değilse yapacağın işin zamanını belirlemelisin.
  • Acil değil ve önemli değil ise yapmamalısın.

Zamanı verimli kullanamazsak kaçıracağımız fırsatlar için sonradan çok üzülüp pişmanlık duyabiliriz. Kendinize zaman yönetimi konusunda şu soruları sormanız işinizi kolaylaştıracaktır: Günün hangi saatinde daha verimli oluyorum, vereceğim molalarda kafamı meşgul etmeyi sürdürecek işlerle mi ilgileniyorum yoksa kendimi yaşamın içinde var hissettiğim şeylerle mi meşgul oluyorum ( gözlerini kapatıp sessizliği ya da sesleri dinlemek, kalp atışımızı hissetmek, havayı duyumsamak, yürüyüş yapmak…), ne kadar fakındayım kendimin ve hedefim ne kadar net. Sorduğunuz daha pek çok soru elbette cevaplanıp hayatınızı düzenlemenizi gerektirecek cevaplarla dolu olacaktır. Unutmayın kendinizi en iyi siz tanırsınız ve her şeyin en iyisini siz yaparsınız.


Etiketler: , , , , , , , , , , , ,

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir