Karar Vermek Öğrenilir mi?

Kararlı İnsan

Hayatta, bazen bir şeye karar vermeye fazla zaman harcadığımız dönemler oluyor. Neden kararsız kalıyorum diye hayıflandığımız anlarımız vardır muhakkak. Belki de böyle zamanlarda asıl odaklanmamız gereken iki önemli noktayı gözden kaçırıyoruzdur. Biri yargıya varmamızı engelleyen şeylerin gerçekte beynimizin bir oyunu olup olmadığını analiz etmektir. Bir diğeri ise olayı tüm yönleriyle ele alıp almadığımızdır.

Bebekler hatta ergenlik dönemine kadar gelmiş çocuklar hayal kırıklıklarını daha yoğun yaşarlar. Dünyada o andan daha berbat başka bir şey yoktur onlar için. Bunun nedeni beyin fonksiyonlarının duygu kontrolü üzerindeki etkisinin henüz gelişmemesidir. O yüzdendir ki bir kararı tüm yönleri ile ele almak bir beceri işidir. Her bireyin kendi hayat yolculuğunda beyni, uzun yıllar boyunca daha verimli hale gelmek için çalışır. En sonunda şanslıysanız tüm durum ve olaylara karşı tepkileriniz üzerinde hakimiyet kurabilmeyi öğreneceksinizdir.

Nasıl Doğru Karar Verebiliriz?

Karar vermenizi gerektirecek durumlara karşı beyniniz sinyaller verse de siz bu sinyalleri kaç yaşına gelmiş olursanız olun almıyor olabilirsiniz. Çünkü her şey akıl gözüyle çözülemiyor bu hayatta. Bir de gönlünüzün ne dediğine bakmanız gerekiyordur. İşte çoğumuzun kilitlendiği yer burası. Peki bu cendereden nasıl kurtulabiliriz?

Sakin kalabilmek her zaman önemini korur. Sakin kalıp, kendi dünyamızın diğer noktalarını görmeye çalışmak yardımcı olacaktır. Bir çember görseli düşünün ya da çizin. Kendi çemberinizin içine sahip olduğunuz düş kırıklıklarını ekleyin. Bununla beraber var olan, size iyi geldiğini düşündüğünüz somut diğer detayları da koyun. Hangi detaylar sizi düşündürüyor; bunun karşısına başka iyi alternatif koyabiliyor musunuz? Bir yargıya vardıktan sonra hayatınız ne kadar anlamlı olacak ya da atmasanız o adımı ne eksilecek ömrünüzden? Sonuçlarına katlanabilecek misiniz ya da şu an var olan dünyanız size yetiyor mu? Çemberinizi tamamladığınızda önünüze daha berrak seçenekler düşecektir. İşte bunu düşünerek yapamıyorsanız yazıyla yazın. Ciddi ciddi çizin karar çemberinizi ve yazmaya koyulun. Yazmakta iyileştirir çünkü.

Karar Vermenin Ahlaki Boyutu

Karar vermek konusunda ayrıca önemsememiz gereken başka bir nokta vardır. Bu nokta akıl süzgecinden geçirmeye çalıştığınız durumun çevrenizde ki insanlar için nasıl sonuçlar doğuracağıdır. Bu süreçte sadece kendini düşünen bireyler olmamamız beynimizi daha sağduyulu kullandığımızı gösterir. Bencillik bizi ele geçirmeden karar çemberimize başka insanları da ekleyerek sonuçlara ulaşmak daha sağlıklı bir yaşam tarzı sunacaktır.

Hepimiz adına dileğim: Hangi kararı verirsek verelim hayattaki son şansları iyi ve doğru değerlendirebilme fırsatı elde edelim.


Etiketler: ,

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir