Otofaji

Otofajinin, küresel anlamda merak uyandıran başlangıcı Japon biyolog Yashinori Ohsumi ‘nin Nobel Fizyoloji veya Tıp ödülüne layık görülmesiyle olmuştur. Bu ödül ile daha önceleri pek önemsenmeyen otofaji hak ettiği önemi bulacaktır. Kendi merak ettiklerimden esinlenerek başlıca aldığım notları bu yazıda sizlerle paylaşmış olacağım.

Otofaji Ne Zaman Başlar

Otofaji nedir diye baktığımızda hücrelerin lizozomlar yardımıyla kendini yenilemesidir. Lizozomlar eski ya da bozuk doku parçalarını sindirir ve yerine yenilerini üretir. Vücudumuzda hasarlı olarak bulunan yapıları yenileyerek istenmeyen hücreleri yok etmesi yönünden geri dönüşüm mekanizmasına benzetilir. Hücresel geri dönüşüm sistemi olan otofaji, kendimizi aç bıraktığımız durumlarda, vücudumuzda bulunan küçük yapı taşlarımız enerji ihtiyacını karşılayamadığı için stres altına girer. Tam da bu noktada otofaji başlamış olur. Bizim farkına varamadığımız şekilde hücreler bozuk hücreleri ayıklamaya başlar ve onları yiyerek sağlıklı hücrelere dönüştürür.

Uzun süreler besinlerden mahrum bırakılan hücrelerimiz bulduğu tüm maddeleri sindirerek otofajiyi gerçekleştirir. DNAsı bozulan hücreler, eskimiş proteinler, toksik proteinler, virüsler aç kalan hücreler için bir nimettir. Lizozomların hayatta kalma iç güdüleri ile yapmış olduğu kendi kendini yeme stratejisi biz insanları daha sağlıklı bireylere dönüştürüyor.

Otofajinin Yararları

Otofajinin faydalarını belli bir çerçeve içine almak gerekirse özellikle aşağıdaki maddeleri saymak yerinde olacaktır:

  • Hücre yenilemesi sayesinde yaşlanma belirtileri gerileyecektir.
  • Yaşam süresi uzayacaktır.
  • Kanser, diyabet gibi hastalıları engelleyecektir.
  • Bağışıklığı destekleyerek vücut direncini artıracaktır.
  • Parkinson ve alzheimer hastalıklarına karşı toksit proteinleri ayrıştırarak bu hastalıklara karşı direnç oluşturur
  • Sağlıklı kilo vermeye yardımcı olacaktır.
  • İnsülin direnci sağlayacaktır.
  • Sağlıklı bir cilt görünümü gözlemlenecektir.

Kendimizi düzenli bir şekilde aç bıraktığımızda otofajinin tüm faydalarını gözlemleyebiliriz. Açıkcası besine ihtiyacı olan hücreleri, istenmeyen hücrelere yönlendirmenin yolu kalori sınırlandırılmasından geçiyor. Uzun süreli açlık durumlarında otofaji 12. saatten sonra aktif hale gelir ve 16. saat ile beraber en verimli zamanını başlatmış olur. Aralıklı oruç, 36 saatlik uzun oruçlar otofajinin çalışmasını kolaylaştırır. Başlangıç için ayda 2 defa en az 36 saat sürecek açlık programı otofajiyi sizin için mükemmel kılacaktır. Bu 36 saat içerisinde su tüketimini ihmal etmemek önemli püf noktadır. Diğer sıvılarda kontrollü olarak tüketile bilinir.

Otofajinin doğru çalışması için mutlaka bir hekim ile görüşmek süreci daha sağlıklı hale getirecektir. Ben henüz bunu uygulayacak enerjiyi kendimde bulamıyorum ama denediğimde yeni bir yazıda anlatacağım. Ama şeker ile savaşım hala devam ediyor. Nedenini merak ederseniz https://hasretkaya.com/2023/11/08/gercek-dusman-seker/ adlı yazıma tıklayabilirsiniz.

Sağlıklı bir ömür diliyorum.


Etiketler: , , , , , , , ,

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir